Ieder jaar op 1 juli passen we de huur aan. Dat roept soms vragen op. Waarom doen we dat? En wat gebeurt er eigenlijk met dat geld? Bij de Alliantie maken we géén winst. We gebruiken de huurinkomsten om te zorgen voor goede, betaalbare en duurzame woningen. Niet alleen voor vandaag, maar ook voor morgen.
5x wat we doen met jouw huur
Lees waar jouw huur naartoe gaat:
1. Nieuwe woningen bouwen
De woningnood is groot. Daarom bouwen we volop nieuwe huizen. Zodat meer mensen een betaalbaar thuis kunnen vinden. Dat kost veel geld – en dat betalen we grotendeels met de huur die we ontvangen.
2. Onderhoud van woningen
Een lekkende kraan, een kapot raam of een schilderbeurt: goed onderhoud is belangrijk om woningen veilig en comfortabel te houden. Daar investeren we jaarlijks veel in.
3. Verduurzamen van woningen
We maken woningen energiezuiniger. Bijvoorbeeld door betere isolatie, zonnepanelen of nieuwe verwarmingssystemen. Dat is beter voor het klimaat én helpt bewoners om energie te besparen.
4. Buurten verbeteren
We investeren niet alleen in stenen, maar ook in leefbaarheid. Denk aan veilige portieken, groene binnentuinen of fijne ontmoetingsplekken in de wijk. Zo werken we aan prettige buurten om in te wonen.
5. Stijgende kosten opvangen
Net als bij jou thuis stijgen ook bij ons de kosten. Denk aan materiaalprijzen, energiekosten en lonen. Om al ons werk te blijven doen, moeten we daar rekening mee houden.
Jouw huur draagt direct bij aan meer, betere en duurzamere woningen. Zo werken we samen aan fijn wonen – voor jou én voor de mensen die nog op een huis wachten.
Blijft mijn huur betaalbaar?
We begrijpen dat je wilt weten wat de huuraanpassing voor jou betekent. Daarom kijken we ieder jaar goed naar de cijfers van het Nibud. Uit die cijfers blijkt dat veel mensen de afgelopen jaren iets meer zijn gaan verdienen. Daardoor blijft de huur voor de meeste huurders betaalbaar.
Maak je je zorgen over je huur?
Laat het ons weten. We denken graag met je mee. Misschien kunnen we samen een oplossing vinden. Denk aan:
- een betalingsregeling
- advies over je geldzaken
- of hulp van de gemeente of via toeslagen (zoals huur- of zorgtoeslag)
Huurbevriezing gaat niet doorDe regering had plannen om de huren in 2025 tijdelijk te bevriezen. Dat plan is inmiddels van tafel. Minister Keijzer heeft besloten het wetsvoorstel definitief in te trekken. |