Sommige huurders met een handicap of chronische ziekte mogen volgens de wet geen extra hoge huuraanpassing krijgen. Heb je hier toch mee te maken? Dan kun je ieder jaar tot 1 juli bezwaar maken. Als je bezwaar klopt, passen we de huur aan.
Waarom vragen we opnieuw om je indicatie?
Door de privacywet mogen we geen medische gegevens bewaren. Daarom weten we niet automatisch of jij of iemand in je huishouden een geldige indicatie of beschikking heeft.
Wanneer kun je bezwaar maken?
Je kunt bezwaar maken als jij of iemand in je huishouden één van deze documenten heeft:
- Een bewijs dat iemand minstens 10 uur per week verpleging of verzorging krijgt, voor minimaal een jaar. Dit staat meestal in het zorgplan van de wijkverpleegkundige.
- De meest recente blijk van waardering voor mantelzorg van de gemeente voor de zorg voor een persoon die op hetzelfde adres woont (op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alleen voor meerpersoonshuishoudens).
- Een indicatiebesluit voor verblijf in een instelling of ADL-assistentie (hulp bij dagelijkse handelingen) op basis van de Wet langdurige zorg.
- Een beschikking voor een woningaanpassing op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de Wet voorzieningen gehandicapten.
- Een verklaring van de huisarts dat jij als huurder of iemand in je huishouden blind is.
Wat als uit het document blijkt dat de zorgontvanger niet op jouw adres woont?
Dan hebben we een extra bewijsstuk nodig: een recent uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) waarin staat hoeveel personen er op jouw adres wonen. Dit uittreksel moet de namen en geboortedata bevatten van jou als huurder en de persoon die de hulp ontvangt. Je kunt dit aanvragen bij je gemeente. Let op: dit is geen standaard uittreksel.