Iedereen wil prettig wonen. Daarom is het belangrijk dat buren rekening houden met elkaar. Overlast van buren kan heel vervelend zijn en is soms moeilijk aan te pakken. Er zijn geen landelijke regels voor. Je kan wel een paar dingen doen bij overlast:
Stap 1: zelf in gesprek gaan
Een gesprek met diegene die je overlast bezorgt, is vaak de beste manier om het probleem aan te pakken. Veel mensen weten niet eens dat zij overlast veroorzaken. Probeer samen tot een oplossing te komen. Meer informatie en tips lees je in de folder Prettig samenleven met je buren.
Stap 2: buurtbemiddeling
Heb je zelf al van alles geprobeerd, maar wordt de situatie niet beter? Je kan dan Buurtbemiddeling inschakelen. Zij bemiddelen kosteloos bij problemen tussen bewoners. Ze zoeken dan samen met de buren naar een goede oplossing voor de problemen.
Stap 3: melden bij Alliantie
Als je overlast blijft houden kan de Alliantie in sommige gevallen ingrijpen. Als je de overlast meldt in Mijn Alliantie neemt een Specialist Zorg en Woonoverlast contact met je op. Meestal vraagt deze medewerker aan jou en eventuele buren om tijdens een langere periode de overlast bij te houden in een logboek.
Let op: als je een melding maakt bij de politie (of een andere instantie), weten wij dat niet. Zet deze meldingen daarom ook in het logboek.
Anoniem melden niet mogelijk
In de meeste gevallen kunnen wij alleen actie ondernemen als wij weten wie je bent én wat de overlast precies betekent voor jou. Daarom nemen wij meestal geen anonieme meldingen in behandeling. Wij geven jouw gegevens nooit zonder overleg door.
Wil je toch echt graag je naam uit de melding houden? Doe dan de melding telefonisch en zeg erbij dat je anoniem wil blijven. Een specialist neemt dan contact met je op om te bespreken wat er wel of niet mogelijk is.
Heb je nog vragen? Stel ze aan ons via de chat, de oranje tekstwolk rechts onderin.